آشپزی و سبک زندگی

معرفی انواع نان‌های خوشمزه سنتی تا نان‌های زیبای فانتزی

نان، پای ثابت سفره‌های ایرانی؛ نان تقریبا در تمام وعده‌های غذایی از صبحانه تا شام استفاده می‌شود. این غذای قدیمی ارزش غذایی بالایی هم دارد و مصرف آن به تنهایی می‌تواند فرد را تا ساعت‌ها سیر نگه دارند. در ادامه با انواع نان محلی، خارجی و فانتزی و کالری انواع نان آشنا می‌شویم. با ما همراه باشید.

مهم‌ترین نکات

  • پرطرفدارترین نان‌های ایرانی
  • انواع نان محلی در ایران
  • انواع نان‌های فانتزی، نان‌های خوشمزه بین‌المللی
  • ارزش غذایی انواع نان
  • پخت نان در منزل
معرفی انواع نان‌های خوشمزه سنتی تا نان‌های زیبای فانتزی

نان از مهم‌ترین مواد غذایی در تمام دنیا به خصوص ایران است. انواع نان جایگاه ویژه‌ای در سفره غذای ایرانیان دارند و تقریبا با بیشتر غذاها استفاده می‌شوند. نان تقریبا در تمام وعده‌های غذایی از صبحانه تا شام استفاده می‌شود و حتی بعضی از انواع نان ترکیباتی دارند که به عنوان یک غذای کامل نیز قابل مصرف هستند. این غذای قدیمی ارزش غذایی بالایی هم دارد و مصرف آن به تنهایی می‌تواند فرد را تا ساعت‌ها سیر نگه دارند. این غذای کامل را می‌توان با غلات، سبوس، انواع سبزی و مغزیجات تهیه کرد که انواع مختلف نان را تشکیل می‌دهند. در ادامه مطلب در سایت آرسس شف با انواع نان‌های محلی، سنتی و خارجی و کالری انواع نان (کالری نان سنگک، کالری نان لواش، کالری نان تست و...) آشنا می‌شویم.

انواع نان

تاریخچه پخت و مصرف نان

نان یکی از اولین غذاهایی بود که بشر موفق به تهیه آن شد. تاریخچه پخت نان باتوجه به اسناد و شواهد موجود مربوط به اواخر عصر حجر است، در آن زمان برای تهیه نان غلات مختلف و دردسترس را با آب ترکیب می‌کردند و بعد از تهیه خمیر غلات آن را روی آتش قرار می‌دادند تا چیزی شبیه به نان‌های امروزی پخته شود. شکل پیشرفته‌تر پخت این غذا از زمانی که کوره‌های اولیه پخت و پز در یونان ساخته شدند آغاز شد.

نان از همان ابتدای تولید جایگاه ویژه‌ای در سبد غذایی داشت، این غذا تا مدت‌ها به عنوان یک غذای کامل مورد استفاده قرار می‌گرفت و بعد از آن با تولید و پخت انواع نان در کنار بعضی غذاها هم از آن استفاده می‌شد. در کشور ما نان علاوه بر ارزش غذایی بالا، جز غذاهای مقدس هم محسوب می‌شود. این موضوع باعث کیفیت بالای انواع نان در کشور ما شده ‌است.

پرطرفدارترین نان‌های ایرانی کدامند؟

همان‌طور که گفته شد نان در کشور ما جایگاه ویژه‌ای دارد. نان یکی از کالاهای اساسی سفره ایرانی محسوب می‌شود که در کنار انواع مختلف غذاها از آن استفاده می‌شود. نان‌های مختلفی در ایران پخته می‌شوند که بعضی از آن‌ها نان‌های محلی و سنتی یک منطقه و بعضی نان‌هایی هستند که در کل کشور از آن‌ها استفاده می‌شود. در میان انواع مختلف نان‌هایی که در ایران پخته می‌شوند نان‌های زیر از محبوبیت بیشتری برخوردار هستند و بیشتر از دیگر انواع نان مورد استفاده قرار می‌گیرند.

  • نان سنگک
  • نان بربری
  • نان تافتون
  • نان لواش
  • نان شیرمال
  • نان خرمایی
  • نان روغنی
  • نان قاق
  • نان باگت
  • نان تست
  • نان جو
  • و...

نان سنگک؛ این سنتی داغ و خوشمزه

یکی از قدیمی‌ترین و پرطرفدارترین نان‌های ایرانی نان سنگک است. این نان قدیمی که این‌روزها هم طرفداران زیادی دارد، به عنوان تنها نان سبوس‌دار ایرانی هم شناخته می‌شود. نان سنگک‌های اصیل و قدیمی با استفاده از آرد گندم و سبوس‌دار پخته می‌شوند اما این‌روزها به دلیل تفاوت ذائقه و سلیقه مردم بعضی از نانوایی‌ها این نان را با آرد سفید و بدون سبوس هم تولید می‌کنند.

كالري نان سنگك
کالری نان سنگک

نان سنگک از نظر ظاهری هم با دیگر نان‌ها متفاوت است، این نان اندازه بزرگ‌تری نسبت به نان‌های دیگر دارد و برخلاف دیگر نان‌ها که این‌روزها در تنورهای صنعتی پخته می‌شوند هنوز هم در تنورهای سنگی و روی سنگ‌های داخل پخت می‌شود. این نان پای ثابت غذاهایی مانند کباب، آبگوشت و... است.

نان لواش؛ نان نام‌آشنای سفره‌های ایرانی

نان لواش یکی از انواع محبوب نان در ایران است که نمونه‌های مشابه آن در کشورهای ترکیه، ارمنستان، گرجستان و... با نام‌های لباش، لاواش، سومخوری لواشی، لواش نان و... پخته می‌شود. ویژگی نان لواش نازک بودن آن است، این نان نازک‌ترین نوع نان است که ضخامت آن حدود 3 میلی‌متر است. ضخامت کم نان لواش باعث سبک بودن و زود هضمی آن می‌شود به همین دلیل با اکثر غذاها قابل استفاده است.

نان لواش یا لواش نان انتخابی خوب برای افرادی است که قصد لاغری دارند. این نان سبک کالری زیادی ندارد و به دلیل وزن پایین می‌توان در حجم بیشتری از آن استفاده کرد. نان لواش به خصوص برای صبحانه یکی از بهترین نان‌ها است.

نان بربری؛ محبوب قلب‌ها!

در میان نان‌های محبوب ایرانی نان بربری یکی از بالاترین رتبه‌ها را دارد. این نان به شکل‌های مختلف گرد، بیضی و... با انواع آرد ستاره، معمولی و حتی سبوس‌دار پخته می‌شود. ویژگی نان بربری شکل و ضخامت آن است. نان بربری در میان نان‌های سنتی جز ضخیم‌ترین نان‌ها محسوب می‌شود که ضخامت آن گاهی به 3.5 سانتی‌متر هم می‌رسد.

کالری نان بربری
کالری نان

ضخامت این نان به دلیل پف کردن آن در تنور است. برای این اتفاق به نان بربری مخمر و خمیر ترش و در بعضی نانوایی‌ها جوش شیرین اضافه می‌شود و در حرارت ملایم پخته می‌شود. مخمر در حرارت ملایم بیشتر عمل می‌کند و این ویژگی باعث برآمده شدن نان می‌شود. پخت هر نان بربری چیزی حدود 10-15 دقیقه زمان می‌برد. بربری به خصوص در میان اقوام ترک طرفداران زیادی دارد.

نان تافتون؛ برادر خلف نان لواش

نان تافتون از دیگر انواع نان در ایران است که مانند نان‌های قبلی از زمان‌های قدیم پخته می‌شده و تقریبا در تمام دوره‌ها جز نان‌های پرطرفدار بوده است. این نان ضخامتی بیشتر از نان لواش و کمتر از نان بربری دارد. برخلاف نان بربری در نان تافتون از جوش شیرین استفاده نمی‌شود به همین دلیل نسبت به بربری سالم‌تر است و برای افرادی که به مصرف نان بربری علاقه دارند، جایگزین مناسبی است.

نان جو؛ خوشمزه پرخاصیت

یکی دیگر از نان‌های سنتی در ایران نان جو است. مصرف نان جو در احادیث هم توصیه شده است و به عنوان یکی از سالم‌ترین نان‌ها برای تناسب وزن و اندام، کاهش قند خون، کاهش چربی خون و... به حساب می‌آید. البته نان جو امروزی به طور کامل با جو پخت نمی‌شود، سبوس جوی خالص بسیار زیاد و بیشتر از حد تحمل معده انسان است و برای هضم راحت‌تر این نان را با ترکیب جو و گندم پخت می‌کنند.

نان سبزی؛ کم‌سابقه و پرطرفدار

یکی دیگر از نان‌هایی که چند سالی است به سفره خانواده‌های ایرانی اضافه شده و در همین مدت کم طرفداران زیادی داشته است، نان سبزی است. این نان معمولا نان تافتون یا بربری همراه با سبزیجاتی مانند شوید، زیره، گردو، کنجد و... است. نان سبزی هم به صورت نان داغ و تازه و هم به صورت نان خشک پخته می‌شود و هر دو نوع آن جز خوشمزه‌ترین انواع نان است.

نان شیرمال؛ همراه دیرپای ایرانیان

از دیگر نان‌های مورد علاقه ایرانیان به خصوص در مناسبت‌های خاص مانند ماه رمضان می‌توان به نان شیرمال اشاره کرد. نان شیرمال از نظر ظاهری شباهت زیادی به نان بربری یا نان‌های فانتزی دارد اما از نظر طعم و مزه با تمام نان‌ها متفاوت است.

این نان با ترکیب شیر و شکر پخته می‌شود به همین دلیل طعمی شیرین دارد و انتخابی مناسب برای صبحانه یا عصرانه است. طبیعتا به دلیل وجود شیر و شکر نان شیرمال کالری بالایی هم دارد و برای افرادی که در حال انجام رژیم لاغری هستند، چندان مناسب نیست.

نان شیرمال
کالری نان لواش

نان‌های محلی؛ سوغات مناطق مختلف ایران

تقریبا تمام استان‌های ایران دارای یک یا چند نان محلی هستند که براساس سلیقه مردم همان استان تهیه می‌شود. نان‌های محلی هم با خمیر آرد و آب و افزودنی‌های مختلف مانند سبزی‌های محلی خاص، روغن، کره، لبنیات محلی و... پخته می‌شوند. نان‌های محلی نسبت به نان‌های سنتی که در بالا معرفی شدند ارزش غذایی بالاتری دارند و بیشتر آن‌ها به عنوان یک وعده غذایی کامل قابل استفاده هستند.

معروف‌ترین نان‌ها در دیگر کشورها کدامند؟

همان‌طور که در ایران انواع نان به شکل‌های مختلف تهیه می‌شود، در کشورهای دیگر هم این ماده غذایی تنوع زیادی دارد. به خصوص در وعده صبحانه تمام کشورها نان جز خوراکی‌های ثابت و اصلی است که بسته به سلیقه غذایی مردم همان کشور تهیه می‌شود. البته بعضی از نان‌ها مانند نان سوخاری یا باگت بین‌المللی هستند و در تمام دنیا مورد استفاده قرار می‌گیرند. در ادامه چند مدل از انواع نان‌های معروف و پرمصرف در دنیا را معرفی خواهیم کرد.

نان بیگل

بیگل یکی از انواع نان‌های خوش‌طعم و معروف خارجی است که در بیشتر کشورهای دنیا حتی ایران پخت می‌شود. بیگل از انواع نان و نان فانتزی هم محسوب می‌شود که اولین بار در کشور هلند پخته شده است. نان بیگل به دلیل شکل خاص آن شناخته می‌شود، این نان شکلی حلقوی دارد و برای وعده صبحانه با پنیر‌های پرچرب مانند پنیرخامه‌ای استفاده می‌شود. بیگل هم به صورت ساده و هم با مغزهای مختلف مانند کنجد و... تهیه می‌شود همچنین در بعضی از انواع آن از شکلات یا توت‌فرنگی هم استفاده می‌کنند.

نان فرانسوی

یکی دیگر  از انواع نان بین‌المللی نان باگت یا فرانسوی است. این نان باریک، بلند و بافتی بسیار نرم دارد و در کشورهای دیگر برای صبحانه یا عصرانه با کره و مربا خورده می‌شود. در کشور ما اما نان باگت به عنوان نان ساندویچی شناخته می‌شود و برای تهیه انواع ساندویچ‌ها مانند ساندویچ کالباس، ساندویچ سوسیس و... از آن استفاده می‌شود. باگت‌های اولیه سفت و متراکم بودند اما به مرور و با تغییر سلیقه مردم به شکل امروزی و نان‌های نرم و حجیم درآمدند.

نان تست
نان فرانسوی

نان موزی

نان موزی از دیگر انواع نان‌های محبوب در خارج از کشور است که اصالت آن به کشور آمریکا می‌رسد. این نان با ترکیب موز له شده، آب و آرد پخته می‌شود و مزه آن به دلیل وجود موز شیرین و بافت آن به علت استفاده از بکینگ‌پودر برای پخت تا حدودی شبیه به کیک است.

در بعضی کشورها نان موزی را با کشمش، بادام یا شکلات می‌پزند که در این صورت این نان به یک وعده کامل برای عصرانه تبدیل می‌شود و ارزش غذایی بسیار زیادی خواهد داشت. جالب است بدانید که این نان برای اولین بار در دوران رکود اقتصادی آمریکا پخته شد، در آن زمان مردم برای جلوگیری از اسراف و کاهش هزینه‌ها موزهای نرم و له را با آب و آرد ترکیب می‌کردند و نان موزی را تهیه می‌کردند که به دلیل مزه متفاوت هنوز هم در آمریکا و بسیاری از کشورهای دیگر پخته می‌شود.

نان برد استیک

نان برد استیک از انواع نان‌های ایتالیایی است که شباهت بسیار زیادی به نان باگت دارد. با این تفاوت که نسبت به نان باگت خشک‌تر است. این نان را معمولا با ترکیب پنیر و سیر و به صورت داغ استفاده می‌کنند یا با اضافه کردن دارچین و شکر به دسری خوشمزه برای میان‌وعده تبدیل می‌کنند. همچنین در بسیاری از رستوران‌های ایتالیایی این نان به شکل‌های مختلف و با ترکیبات متفاوت به عنوان پیش‌غذا استفاده می‌شود.

نان قهوه‌ای

نان قهوه‌ای یا نان ایرلندی یکی از انواع نان است که با آرد سبوس‌دار پخت می‌شود. برای تهیه این نان هم از شکر استفاده می‌کنند بنابراین بیشتر مناسب صبحانه و عصرانه و مصرف با کره و مربا است. نان قهوه‌ای از نظر قیمت جز ارزان‌ترین نان‌ها نیز هست. به همین دلیل اقشار ضعیف جامعه از گذشته تا به حال علاقه زیادی به مصرف آن داشتند. بافت نان قهوه‌ای شبیه به نان تست و از نظر شکل ظاهری شبیه به نان جو است و معمولا با مغزیجاتی مانند تخمه آفتابگردان یا کنجد هم پخت می‌شود.

کالری نان تافتون
لواش اناوع نان

نان پیتا

نان پیتا یکی از انواع بسیار قدیمی نان‌هاست که قدمت پخت آن به منطقه بین‌النهرین برمی‌گردد. این نان از نظر بافت و ظاهر شباهت زیادی به نان تافتون ایرانی دارد. برای تهیه نان پیتا یک برش گرد از خمیر این نان را در تنور قرار می‌دهند، بعد از پخت نان پف کرده و داخل آن مثل یک پاکت خالی می‌ماند. این نان برای تهیه انواع ساندویچ‌ها بسیار کاربردی است. پیتا برای استفاده همراه انواع غذاهای یونانی یا کباب و فلافل کاربرد دارد، همچنین برای تهیه پیش‌غذاهایی مانند هوموس هم مناسب است.

نان تورتیلا

نان تورتیلا یکی از انواع نان‌های سنتی مکزیک است که از آرد ذرت تهیه می‌شود. البته این‌روزها به دلیل قیمت بالاتر ذرت این نان را از آرد گندم یا آرد سفید هم تهیه می‌کنند. تورتیلا هم جز نان‌های قدیمی محسوب می‌شود که پخت آن حتی به 10 هزار سال قبل از میلاد مسیح هم می‌رسد. در کشور مکزیک از تورتیلا برای پخت انواع مختلف غذاها مانند بوریتو و تاکو استفاده می‌شود. تورتیلا از نظر ظاهر شباهت زیادی به نان لواش اما کمی ضخیم‌تر دارد.

نان تست

نان تست که در دیگر کشورها به عنوان نان سفید هم شناخته می‌شود از دیگر انواع نان و نان فانتزی است و یکی دیگر از نان‌های محبوب آمریکایی است که در سراسر جهان به خصوص ایران هم طرفداران زیادی دارد. این نان در ابتدا برای مصرف به عنوان عصرانه یا میان‌وعده تولید شد اما این‌روزها علاوه بر وعده صبحانه و عصرانه برای پخت انواع غذاها مانند ساندویچ، اسنک و... هم از آن استفاده می‌شود. این نان خوشمزه بافتی بسیار نرم و پنبه‌ای دارد و زمانی که در دهان قرار می‌گیرد خیلی زود آب شده و نیازی به جویدن آن نیست.

نان خارجی

نان پرتزل

این نان یکی از نان‌های آلمانی است که بافت آن شبیه به نان باگت یا نان تست است و به دلیل شکل گرهی مخصوص خود شناخته می‌شود. نان پرتزل بسیار قدیمی به شکل دو حلقه که داخل هم پیچ‌خورده هستند پخت می‌شود و روی آن کنجد، بادام پرک یا نمک می‌پاشند. این نان با انواع سس‌ها، مرباها و... قابل مصرف است و حتی با برش آن می‌توان برای تهیه ساندویچ هم از آن استفاده کرد.

انواع نان محلی در ایران

باتوجه به ارزش و جایگاه نان در فرهنگ ایرانی تقریبا در تمام استان‌های کشور ما نان‌های محلی متناسب با سلیقه و اقلیم آن استان پخته می‌شوند. نان‌های محلی جز سوغات اصلی هر منطقه هم به شمار می‌روند و بعضی از آن‌ها به حدی متفاوت و خوش‌طعم هستند که گردشگران برای تهیه آن‌ ساعت‌ها وقت صرف می‌کنند.

ویژگی نان‌های محلی تهیه آن‌ها با محصولات همان استان است، به عنوان مثال خرما در جنوب کشور یکی از محصولات اصلی است که در تهیه نان خرمایی سیستانی یا دزفولی هم استفاده می‌شود. 

نان کماج، نان اصیل همدانی

یکی از نان‌های اصیل و قدیمی ایرانی، نان کماج است. این نوع از نان با زرده تخم‌مرغ و خرما تهیه می‌شود و اصالت آن به شهرهای همدان و استهبان در استان فارس برمی‌گردد. این نان در زمان‌های قدیم در کماجدان نگهداری می‌شد، محل نگهداری این نام علت اصلی‌ نامگذاری نام کماج است. به دلیل وجود خرما، نان کماج مزه‌ای شیرین دارد به همین علت برای مصرف در وعده عصرانه همراه با چای انتخابی مناسب است.

نان کلانه
نان محلی
نان سنتی

نان کلانه؛ ویژه استان کردستان

یکی دیگر از انواع نان محلی در ایران که طعمی لذیذ و متفاوت دارد، نان کلانه است. این نان مخصوص استان کردستان است و یکی از خوراکی‌های مهم در مهمانی‌های این استان است. کلانه با آرد گندم و گیاهی مخصوص استان کردستان به نام پیچک و کینوال پخته می‌شود. از نظر ارزش غذایی کلانه یک غذای کامل محسوب می‌شود و حتی به عنوان یک وعده اصلی هم قابل مصرف است اما معمولا آن را در میان‌وعده همراه با پنیر و... استفاده می‌کنند.

نان فطیر؛ محبوب در اکثر مناطق ایران

نان فطیر که املای آن به صورت فتیر هم صحیح است از دیگر انواع نان سنتی ایرانی است. تفاوت نان فطیر با دیگر انواع نان سنتی و محلی ایرانی در بافت آن است، این نان برخلاف دیگر نان‌ها نرم و تازه نیست و بافتی خشک، سفت و بیات دارد. علت این موضوع استفاده نکردن از خمیرمایه در ترکیبات این نان است و فقط از آرد، تخم‌مرغ و شکر تهیه می‌شود.

نان فطیر
کالری نان تافتون

نان فطیر جز نان‌هایی است که در بیشتر نقاط کشور وجود دارد اما اصالت این نان و معروف‌ترین انواع آن در شهرهای اراک، آستارا و ملایر وجود دارد. پخت نان فطیر بسیار ساده است و علاقه‌مندان به پخت نان در فر می‌توانند این نان را به سادگی در خانه هم بپزند.

نان بیشمه بیشمه، خوشمزه ترکمنی

یکی دیگر از انواع نان سنتی ایرانی، نان بیشمه بیشمه است. این نان یکی از نان‌های محلی منطقه ترکمن صحرا است که با ماست شیرین، تخم‌مرغ و شکر تهیه می‌شود. بعد از تهیه خمیر این نان آن را در قطعات کوچک و در روغن سرخ می‌کنند، بنابراین از نظر طعم و بافت شباهت زیادی به بامیه دارد.

البته نان بیشمه تنها نان محلی استان گلستان نیست و نان بوروک هم در این استان طرفداران زیادی دارد. این نان شبیه پیراشکی است و معمولا مخلوطی از گوشت یا سیب‌زمینی و سبزیجات به عنوان مغز در داخل آن وجود دارد. بوروک و بیشمه بیشمه دو نان محبوب و پرمصرف استان گلستان در ماه رمضان هستند.

نان توموشی؛ نان جنوبی خوشمزه

نان توموشی یکی از نان‌های خوشمزه مخصوص جنوب کشور است که خرید و خوردن آن به تمام افرادی که به جنوب کشور سفر می‌کنند توصیه می‌شود. این نان خوشمزه که مخصوص جزیره قشم و هرمز است با آرد گندم پخته می‌شود. همچنین برای تهیه نان توموشی از مهیاوه یا سوراغ که از مواد خوراکی محلی جنوب کشور هستند، تخم‌مرغ، آب و نمک هم استفاده می‌شود. این نان اصیل به دلیل داشتن سوراغ و مهیاوه کمی مزه ماهی دارد که این مسئله تاثیری در خوشمزگی این نان نداشته و بلکه آن را چند برابر می‌کند.

نان کوکه؛ نانی از دیار آذربایجان

نان کوکه یکی دیگر از انواع نان سنتی و محلی و مخصوص استان آذربایجان است. در تهیه کوکه از زنجبیل، روغن حیوانی مخصوص، زعفران و انواع مختلف مغزیجات استفاده می‌شود. نان کوکه به دلیل داشتن مغزهای مختلف معروف است و معمولا جز خوراکی‌هایی است که همراه با چای مصرف می‌شود. 

نان سنتی
نان لاکو

نان لاکو؛ نان گیلکی‌های خوش‌ذوق

شمال کشور، به خصوص استان گیلان به دلیل تنوع غذایی زیاد معروف است و این تنوع در نان‌های این خطه هم وجود دارد. نان لاکو یکی دیگر از نان‌های سنتی و لذیذ ایرانی است که در استان گیلان طبخ می‌شود و پایه اصلی آن آرد برنج است. برای پخت لاکو از زعفران، گلاب و کمی زردچوبه استفاده می‌شود. به دلیل داشتن گلاب و آرد برنج نان لاکو عطری فوق‌العاده دارد اما به دلیل نداشتن خمیرمایه کمی خشک و سفت است، به همین دلیل برای مصرف آن حتما نیاز به یک نوشیدنی است که چه بهتر یک چای خوش‌عطر لاهیجان باشد.

نان کرتون؛ نانی از دل کویر

یکی دیگر از نان‌های محلی کشور ما، نان کرتون است. این نان مخصوص استان کرمان است و بیشتر در شهر بابک پخته می‌شود. برای پخت نان کرتون از نوعی آرد گندم محلی استفاده می‌شود و به دلیل ورز زیاد خمیر تمام قسمت‌های نان خورده می‌شود. نان کرتون محلی در تنورهای مخصوص هیزمی و روی سنگ داغ پخته می‌شود که این یکی از رازهای خوشمزگی این نان است. یکی دیگر از ویژگی‌های نان کرتون زمان پخت طولانی آن است، پخت هر عدد از این نان تقریبا 45 دقیقه زمان می‌برد، البته مغز‌پخت شدن این نام به مقدار کافی ماندگاری آن را هم افزایش می‌دهد.

قاق؛ نان محلی استان قزوین

قاق، از دیگر انواع نان معروف و لذیذ ایران است که هرچند مخصوص استان قزوین است اما در تمام ایران پخته و استفاده می‌شود. نان قاق از نظر بافت شبیه به نان فطیر اما شیرین‌تر از آن است. البته برخلاف نان فطیر نان قاق تازه نرم و بافتی ملایم دارد.

نان اهری محلی

نان اهری؛ نانی دیگر از خطه آذربایجان

همان‌طور که از نام این نان سنتی پیداست، این نان مخصوص استان آذربایجان شرقی و شهرستان اهر است. این نان با آرد، روغن محلی، شکر، ماست پرچرب ترجیحا محلی، تخم‌مرغ، زنجبیل، وانیل، بکینگ‌پودر، سرکه سفید پخته می‌شود و معمولا رومالی از شیره انگور، زعفران و تخم‌مرغ دارد. این ترکیبات باعث عطر فوق‌العاده و طعم بی‌نظیر این نان می‌شوند.

نان خرفه؛ از نان‌های متنوع استان گیلان

اگر بخواهیم لیستی از خوشمزه‌ترین نان‌های ایرانی تهیه کنیم قطعا یکی از اولین گزینه‌ها نان خرفه خواهد بود. این نان خوشمزه که به نام‌های کشتا یا خلفه هم شناخته می‌شود از دیگر نان‌های مخصوص استان گیلان است. این نان با پوره کدو حلوایی و تخم خرفه یا شنبلیله پخته می‌شود به همین دلیل بوی کدو حلوایی در آن محسوس است و این مسئله این نام را به یکی از خوش‌عطرترین نان‌های ایرانی تبدیل کرده است.

انواع نان‌های فانتزی، نان‌های خوشمزه بین‌المللی

نان‌های سنتی و قدیمی ایرانی متناسب با غذاهای سنتی بیشتر شکلی نازک و مسطح دارند، در چندسال اخیر و با ورود فست‌فودها به ایران اما مصرف نان‌های فانتزی هم رواج پیدا کرد و انواع مختلف این نان طرفداران زیادی در ایران پیدا کرده‌اند. از انواع نان و نان فانتزی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • نان باگت
  • نان برشتن
  • نان ساندویچی
  • نان همبرگر
  • نان شیرمال
  • نان پیراشکی
  • نان تست
  • نان سوخاری
  • و...

ویژگی مهم نان‌های فانتزی پخت آن‌ها با آرد سفید است. همچنین کالری انواع نان فانتزی نسبت به دیگر نان‌ها به خصوص نان‌های سنتی ایران بیشتر است به همین دلیل استفاده از آن‌ها چندان توصیه نمی‌شود.

نان تست

نان تست

یکی از انواع نان فانتزی نان تست است. در کشور ما نان تست به نان‌های سفید و ورقه شده گفته می‌شود اما این نان‌ها به دلیل نیاز به تست شدن این نام را گرفته‌اند. در بیشتر کشورهای دنیا این نان را در دستگاه‌های مخصوصی مانند تستر قرار می‌دهند تا سطح آن تغییر رنگ داده و حالت خشک پیدا کند. البته این نان به شکل نرم و تازه برای تهیه ساندویچ، سالاد و... هم استفاده می‌شود.

نان سوخاری

نان سوخاری یکی دیگر از انواع نان فانتزی است که شباهت زیادی به نان تست دارد. در واقع همان نان تست است که طی فرآیندی خاص برشته می‌شود. نان سوخاری معمولا از ترکیب خمیر مایه، آرد گندم، شکر، روغن، تخم‌مرغ، نمک و... تهیه می‌شود. برای سوخاری کردن این نان بعد از پخت، برش‌های نان را با کره، تخم‌مرغ و... مزه‌دار می‌کنند و سپس آن را با کمی روغن و در حرارت برشته می‌کنند تا جایی که بافتی سفت و خشک پیدا کند.

نان همبرگری

نان همبرگر یا نان همبرگری یکی دیگر از انواع نان‌های فانتزی است. این نان از پرطرفدارترین و پرمصرف‌ترین نان‌ها در دنیا است که برای تهیه انواع ساندویچ‌های همبرگر، چیزبرگر و... از آن استفاده می‌شود. بافت نان همبرگری شبیه به نان باگت و پفکی است. این نان شکلی گرد و حجیم دارد و هرچند در تهیه آن از شکر استفاده نمی‌شود اما کمی طعم شیرین دارد. نان همبرگر جز نان‌هایی است که علاقه‌مندان به پخت نان در خانه هم می‌توانند آن را به شکل خانگی تهیه کنند.  

ارزش غذایی انواع نان

ارزش غذایی انواع نان

یکی از مسائل مهم در مورد انواع نان بحث ارزش غذایی یا کالری نان است. کالری نان نسبت به ترکیبات آن مشخص می‌شود، به عنوان مثال کالری نان سنگک نسبت به کالری نان تست کمتر و نسبت به کالری نان لواش بیشتر است. هرچند کالری بیشتر در مبحث رژیم لاغری مورد توجه قرار می‌گیرد اما افرادی که سلامت تغذیه برای آن‌ها اهمیت دارد هم باید از کالری انواع نان اطلاع داشته باشند. در ادامه ارزش غذایی و کالری نان‌های مختلف و پرمصرف را توضیح خواهیم داد.

  • کالری نان سنگک، در هر کف دست 75 تا 80 کیلوکالری انرژی است، شاید کالری نان سنگک در عدد بالا باشد اما به دلیل نوع آرد در مقدار کم هم سیرکننده است
  • کالری نان لواش، از تمام انواع نان‌ها کمتر است به همین دلیل انتخابی مناسب برای مصرف روزمره است، کالری نان لواش در هر کف دست چیزی حدود 35 کیلوکالری انرژی است
  • کالری نان تست، براساس برش حساب می‌شود. کالری نان تست در هر برش متوسط از این نان چیزی حدود 80 کیلوکالری انرژی است
  • کالری نان بربری، هر کف دست ازن نان بربری بدون در نظر گرفتن انگشتان دست حدود 75 تا 80 کیلوکالری انرژی دارد، به دلیل این میزان کالری نان بربری مصرف آن در رژیم‌ لاغری توصیه نمی‌شود
  • کالری نان سوخاری، بسته به اینکه این نان شیرین باشد یا نه متفاوت است. کالری نان سوخاری شیرین نشده 35 تا 40 کیلوکالری در هر تکه است و کالری نان شیرین تقریبا 2برابر است
  • کالری نان تافتون، نان تافتون در هر کف دست چیزی حدود 35 کیلوکالری انرژی دارد

پخت نان در منزل، خوشمزه‌تر از نانوایی

مانند تمام غذاهای خانگی، نان خانگی هم سالم‌تر و خوشمزه‌تر از نوع بازاری و تولید شده آن در نانوایی است اما به شرطی که با اصول پخت آن آشنایی داشت. برای پخت نان در خانه باید ابزار مناسب این کار را داشت، همچنین با طرز تهیه انواع نان آشنایی داشت. در ادامه ابزار لازم برای پخت نان در خانه و انواع نان قابل پخت در منزل را توضیح خواهیم داد.

انواع نان قابل پخت در منزل

انواع نان قابل پخت در منزل بسیار زیاد هستند، با ابزارهای پیشرفته امروزی تقریبا بیشتر انواع نان در خانه قابل پخت هستند اما بهترین انتخاب‌ها برای پخت نان در خانه و ساده‌ترین انواع آن موارد زیر هستند:

  • نان کماج
  • نان شیرمال
  • نان اهری
  • نان زنجبیلی
  • نان بربری
  • نان سوخاری
  • نان همبرگری
  • نان فطیر
  • نان مربایی
پخت نان در خانه

ابزار لازم برای پخت نان در خانه

برای پخت نان در خانه ابزارهای مختلفی وجود دارد، رایج‌ترین شکل پخت و پز این ماده خوراکی در خانه، پخت نان در فر است. برای پخت نان در فر، فر باید شعله استانداردی داشته باشد تا با دمای مناسب تنظیم شده و امکان تنظیم مدت زمان پخت آن وجود داشته باشد. به عنوان مثال برای پخت نان شیرمال چیزی حدود 20-30 دقیقه برای مغزپخت شدن نان نیاز است که اگر فر دمای استاندارد نداشته باشد تنظیم این موضوع سخت خواهد بود. به غیر از پخت نان در فر، روش‌های دیگری مانند پخت نان روی کاشی، پخت نان در قابلمه و.. هم برای پخت نان در خانه وجود دارد. 

معرفی انواع نان کالری نان

نان؛ پرمصرف‌ترین غذای دنیا با تنوع بالا

نان پرمصرف‌ترین غذای دنیاست که تنوع بالایی نیز دارد. این خوراکی هم یک غذای کامل است و هم مکمل بسیاری از غذاها مانند سوپ، خوراک، املت و... است. این ماده لذیذ و پرمصرف علاوه بر انواع آماده و بازاری، انواع خانگی هم دارد که برای تهیه آن باید با دستورپخت و نکات مهم تهیه آن مانند ابزارها و... آشنا بود که برخی از آن‌ها در این مطلب معرفی شدند. شما می‌توانید در وبلاگ آرسس کوک به صورت رایگان دستور پخت انواع مختلف پیش غذا، وعده اصلی، دسر و سالاد، نوشیدنی و... را مشاهده کنید.

مطالب مرتبط را بخوانید: نان سنگک؛ محبوب‌ترین نان سنتی ایران، بلغور چیست، طرز تهیه نان پنبه ای مغزدار شکلاتی

ورکشاپ نان

1. دوره حضوری مقدماتی پخت نان: آموزش چندین آیتم نان شامل نان باگت، انواع نان جو، انواع نان خشک و کراکر، نان سوپی، نان سبوس‌دار و… . همراه با اعطای مدرک بین المللی و قابل ترجمه.

2. دوره حضوری پیشرفته پخت نان: آموزش چندین آیتم نان شامل نان گردو، نان سبزی، نان سیب و دارچین، نان زیتون، کروسان، نان شیر و… . همراه با اعطای مدرک بین المللی و قابل ترجمه.

دوره‌های آنلاین آشپزی

برای بررسی بیشتر دوره‌های آنلاین آشپزی آموزشگاه آرسس شف شامل آشپزی ملل، فست فود، آشپزی تخصصی، غذای سنتی و... می‌توانید وارد صفحه زیر شوید.

مشاهده دوره‌ها

در بحث پیرامون این مقاله شرکت کنید

درباره ما

تیم تحریریه آرسس شف

این مقاله به کوشش تیم تحریریه آرسس‌شف تولید شده است. تیم تحریریه آرسس شف تلاش می‌کند محتوای آشپزی حرفه‌ای را برای فارسی زبانان منتشر کند.

درباره ما بیشتر بدانید

1 دیدگاه

در بحث پیرامون این مقاله شرکت کنید

طرز تهیه نان پنبه ای مغزدار شکلاتی | نان پنبه ای خانگی و لطیف | آرسس شف

۲۴ دی ۱۴۰۱ , 09:19

[…] انواع نان‌های ایرانی و بین المللی، نان سنگک، طرز تهیه چوروس، طرز تهیه کنافه، طرز تهیه […]