مقاله‌‌های آموزشی

معرفی غذاهای شیرازی، غذاهای شهر شعر و ادب

اگر فرصت سفر کردن به این شهر تاریخی و دیدنی را ندارید، ما شیراز را به خانه‌های شما می‌آوریم. با مطالعه این مقاله می‌توانید با غذاهای معروف شیراز آشنا شوید و آن‌ها را در منزل تهیه کنید.

معرفی غذاهای شیرازی، غذاهای شهر شعر و ادب

بیشتر مردم، شهر شیراز را به شعر و ادب می‌شناسند و آرامگاه حافظ و سعدی در ذهنشان تداعی می‌شود. این شهر تاریخی با ادبیات غنی، غذاهای سنتی خوش عطر و طعمی هم دارد که نمی‌توان به سادگی از آن گذشت. غذاهای سنتی و محلی شهر شیراز تنوع بسیار زیادی دارند. همانطور که می‌دانید یکی از راه‌های شناخت تاریخ و عادات مردم هر شهر هنگام سفر، غذاهای آن شهر است. بنابراین لازم است تا پیش از سفر با آن‌ها آشنا شوید. شیراز در اردیبهشت ماه به یکی از جذاب ترین شهرهای ایران تبدیل می‌شود. 

اگر فرصت سفر کردن به این شهر تاریخی و دیدنی را ندارید، ما شیراز را به خانه‌های شما می‌آوریم. با مطالعه این مقاله می‌توانید با غذاهای معروف شیراز آشنا شوید و آن‌ها را در منزل تهیه کنید.

درباره غذاهای شیرازی:

شیراز مانند سایر نقاط ایران به دلیل تاریخ کهن خود دارای غذاهای سنتی فراوانی است. اما آنچه غذاهای شیراز را از غذاهای سنتی شهرهای دیگر ایران متمایز می‌کند، طعم و رنگ غذاهایش است. گردشگرانی که طعم غذاهای سنتی شیرازی را چشیده‌اند، معتقدند که تا آخر عمر هرگز طعم و رنگ آن را فراموش نمی‌کنند. 

انواع غذاهای شیراز

فرهنگ غذایی شیراز:

در فرهنگ غذایی مردم شیراز، می‌توانید یکی از جالب‌ترین فرهنگ‌های غذایی را ببینید. غذا خوردن برای مردم شیراز فقط رفع گرسنگی نیست؛ آن‌ها به غذا خوردن به چشم یک فرصت برای دورهم‌نشینی و معاشرت نگاه می‌کنند. شیرازی‌ها بیشتر به غذا خوردن در فضای باز علاقمند هستند؛ این علاقه را می‌توان بعد از ظهرهای بهاری، در فضای سبز پارک‌ها مشاهده کرد.

در عادات غذایی مردم شیراز، نوشیدنی‌های طبیعی و همچنین عرقیات، نقش مهمی دارند. اگر مهمان خانه یکی از مردم خونگرم شیراز شوید، خواهید دید که با شربت بیدمشک و بهارنارنج تازه از شما پذیرایی خواهند کرد.

گوشت‌های تکه‌ای در غذاهای شیرازی کمتر دیده می‌شود و به جای آن از گوشت‌های قلقلی استفاده می‌کنند. این سبک گوشت در غذاهای شیرازی متداول‌تر و محبوب‌تر است. از آنجایی که در شیراز مرکبات به وفور یافت می‌شود، در غذاهای شیرازی نیز لیمو، نارنج یا پرتقال وجود دارد. همچنین در فصل پاییز لیموی شیرازی جزو جدا نشدنی سفره‌های مردم شیراز است.

معرفیج 20 مورد از غذاهای سنتی شیرازی:

1. شیرازی پلو: 

اگر به خانه یک شیرازی دعوت شوید، حتما این غذا را روی سفره خواهید دید. شیرازی پلو یک غذای خوش رنگ و بو است که می‌تواند اشتهای شما را باز کند. این غذا یکی از اصیل‌ترین غذاهای محلی شهر شیراز بوده و ترکیبی از مرغ، بادمجان، برنج، زرشک، ماست، زعفران و ادویجات مختلف است. شیرازی‌ها این غذا را در کنار سالاد شیرازی سرو می‌کنند.

2. شکر پلو: 

از دیگر غذاهای شیرین و محبوب شیرازی، شکر پلو است. از نام این غذا محلی پیداست که طعم شیرینی دارد. این شیرینی به دلیل وجود شکر در مواد اولیه شکر پلو است. اگر به غذاهای شیرین علاقمند هستید، این غذای خوشمزه بهترین غذای شیرینی است که تا کنون میل کرده‌اید. برای تهیه شکرپلو به شکر، برنج، خلال بادام، خلال پوست نارنگی، خلال پسته و زعفران احتیاج دارید. رنگ و بوی دلچسب این غذا به دلیل وجود زعفران است. شکر پلو در مجالس و ماه مبارک رمضان به عنوان غذای نذری پخته شده و معمولا به همراه خورشت قیمه سرو می‌شود. 

3. کلم پلو: 

کلم پلو از غذاهای معروف شهر شیراز است که حتما اسم آن را شنیده‌اید. این غذا در شهرهای مختلف ایران با دستورپخت‌های متفاوتی تهیه می‌شود؛ اما اصالت این غذا به شهر شیراز باز می‌گردد. کلم پلو شیرازی با کلم قمری تهیه می‌شود و برخلاف کلم‌ پلوهای تهرانی، رنگ سبزی دارد. این رنگ سبز به دلیل وجود خلال‌هایی از کلم قمری است. اگر به هر دلیل از کلم‌ پلوی تهرانی خوشتان نمی‌آید، لازم است تا یک بار هم شده ترکیبی از ترخون و کلم را در کلم پلو شیرازی امتحان کنید. 

کلم پلو شیرازی

4. هویج پلو: 

یکی دیگر از غذاهای سنتی و محبوب شیرازی، که طعم شیرینی دارد، هویج پلو است. این غذا در استان‌های دیگر نیز معروف است و با مواد متفاوتی طبخ می‌شود. برای تهیه هویج پلو شیرازی به هویج، برنج، شکر، زعفران، دارچین، نمک، فلفل، گوشت چرخ کرده و ادویه احتیاج دارید. برای سرو و تزئین این غذا می‌توانید از خلال بادام، خلال پسته و زرشک استفاده کنید. 

5. رب پلو: 

رب پلو ساده‌ترین غذای سنتی شیراز است که تقریبا تمام مردم شیراز آن را دوست دارند. این غذای محلی با برنج، رب انار، گردو، کشمش، شکر و پیاز تهیه می‌شود. این غذا یکی از غذاهای بدون گوشت و گیاهی شیرازی است. 

6. آلبالو پلو: 

غذایی سرشار از کلسیم، فسفر، منیزیم، سدیم و انواع ویتامین؛ به نام آلبالو پلو. بی شک محبوب‌ترین و خوشمزه‌ترین پلوی مخلوط شیرازی، آلبالو پلو است. شیرازی‌ها این غذا را به همراه گوشت قلقلی درست می‌کنند که ترکیب آن با آلبالوی ترش، طعم بسیار خوشمزه‌ای دارد. این غذا معمولا در تابستان پخته می‌شود. 

7. پاچه پلو: 

اگر از عاشقان کله پاچه هستید، حتما باید این غذا را امتحان کنید. این غذا، یک غذای بسیار پرکالری و چرب است که مردم شیراز اغلب در فصل زمستان آن را میل می‌کنند. برای تهیه پاچه پلو از برنج، لپه، کشمش، گوشت چرب، زعفران، سرکه و شیره استفاده می‌کنند. 

8. پلو اسفندی: 

پلو اسفندی غذای محلی شهرستان آباده شیراز است. این غذا با هفت غله مانند عدس، لوبیا، نخود، ماش، جو و گندم تهیه می‌شود. ادویه پلویی و میخک پودر شده هم برای عطر و طعم بهتر به پلو اسفندی اضافه می‌‌شود و جزوی جدا نشدنی از آن است. در کنار پلو اسفندی معمولا گوشت گوسفند را به همراه پیاز و ادویه مخصوص تفت می‌دهند و با هم سرو می‌کنند. 

9. لوبیا پلو: 

لوبیا پلو شیرازی با لوبیا پلویی که در اکثر شهرهای ایران تهیه می‌شود، تفاوت دارد. در تهیه لوبیا پلو شیرازی از لوبیا چشم بلبلی به جای لوبیا سبز استفاده می‌شود. این غذا یکی از سالم‌ترین و لذیذترین غذاهای شیراز است. برای تهیه این غذا از لوبیا چشم بلبلی، گوشت یا مرغ، برنج، شوید، زعفران، نمک، فلفل و دارچین استفاده می‌شود.

10. دمپختک: 

دمپختک شیرازی از جمله‌ غذاهایی است که در سراسر ایران معروف و محبوب است. این غذا با ترکیبی از عدس، هویج، برنج، کلم پیچ، تره، جعفری، شوید، ریحان و ادویه تهیه می‌شود.

11. قورمه به: 

قورمه به یا خورش به از خورش‌های خوشمزه و سنتی شیرازی است که طعم شیرین و دلچسبی دارد. همانطور که از نام این غذا انتظار می‌رود، میوه به یکی از اجزای اصلی این خورش است. برای تهیه قورمه از به گوشت گوسفند، به، شکر، پیاز، لپه، زعفران، آبلیمو، زردچوبه، نمک و فلفل استفاده می‌شود. 

قورمه به شیرازی
قورمه به

12. اشکنه شیرازی یا آب پیازک: 

اشکنه از ترکیب شنبلیله، نعنا خشک، تخم مرغ، نمک و زردچوبه تهیه می‌شود. این غذای سنتی شیرازی برای افرادی که رژیم غذایی دارند، انتخاب بسیار مناسبی است. اشکنه معمولا در وعده شام  به همراه نان سرو می‌شود. این غذا با نام آب پیازک نیز شناخته می‌شود.

13. کوفته هلو: 

شاید با شنیدن نام کوفته هلو به یاد شهر تبریز بیافتید. اما این غذا یکی از غذاهای سنتی شیراز است که با چند ماده اولیه ساده تهیه می‌شود و طعم بسیار خوشمزه‌ای دارد. مواد لازم برای تهیه کوفته هلو عبارتند از: هویج، پیاز، تخم مرغ، آرد نخودچی و گوشت چرخ کرده. به دلیل اسم این غذا، ممکن است به اشتباه بیافتید که از هلو نیز در مواد اولیه کوفته استفاده می‌شود؛ اما اینطور نیست. نام گذاری این غذا به دلیل شباهت شکل ظاهری کوفته و رنگ غذا با هلو است. پیشنهاد ما به شما این است که این غذا را به همراه سالاد شیرازی نوش جان کنید تا لذت بیشتری از غذای خود ببرید. 

14. آش سبزی: 

آش سبزی را می‌توان یکی از غذاهای محبوب در میان گردشگران دانست. این آش در وعده صبحانه مرسوم است. با اینکه انواع مختلفی از آش سبزی در سراسر ایران طبخ می‌شود اما هر کدام عطر و طعم خاص و منحصر به فردی دارند. آش سبزی شیرازی نیز به حدی خوشمزه و پرطرفدار است که مسافران برای خرید آن صف‌های طولانی تشکیل می‌دهند. مواد لازم برای تهیه این آش عبارت است از: برنج، عدس، نخود، دارچین، گوشت، لوبیا سفید، تره، ترخون و شوید.

آش سبزی شیرازی

15. کوفته سبزی: 

تفاوت این کوفته، با کوفته‌های دیگر در اندازه آن است. کوفته سبزی اندازه بزرگ‌تری به نسبت کوفته‌های دیگر دارد. این غذا به همراه سبزی خوردن و نان سرو می‌شود و طعم بسیار دلچسبی دارد. برای تهیه کوفته سبزی شیرازی به گوشت چرخ کرده، پیاز، نخود، ترخون، گشنیز، شوید، مرزه و تره احتیاج دارید. 

16. یخنی نخود: 

نخود پخته شده یا همان یخنی نخود شباهت بسیار زیادی با آبگوشت دارد. با این تفاوت که در ترکیبات آن لیمو عمانی ندارد. این غذا با گوشت، سیب زمینی، پیاز، نمک، فلفل و زردچوبه تهیه می‌شود. این غذای سنتی شیرازی به همراه نان سرو می‌شود و  به همراه سبزی خوردن لطف دیگری دارد.

17. آش انار: 

شاید نام این آش اولین بار باشد که به گوشتان می‌خورد. آش انار با ترکیبی از آب انار، رب انار، نمک، سبزی، پیاز و زعفران دم کرده تهیه می‌شود و یکی از خوشمزه‌ترین آش‌های شیرازی است. 

18. دو پیازه آلو: 

دو پیازه آلو از جمله غذاهای گیاهی است که می‎توان آن را در کمترین زمان تهیه کرد. این غذای شیرازی ترکیبی از سیب زمینی آب پز، پیاز، گوجه فرنگی یا رب گوجه فرنگی و ادویه است. می‌توان گفت دو پیازه آلو یکی از مشهورترین غذاهای شیراز است. شیرازی‌ها برای خوشمزه‌تر شدن غذا گاهی به آن گوشت نیز اضافه می‌کنند. دو پیازه آلو در وعده شام و به همراه نان سرو می‌شود.

شاید با خواندن ترکیبات این غذا فکر کنید که «آلو» از قلم افتاده است. اما بد نیست بدانید که در زبان شیرازی آلو به معنای سیب زمینی است و در بسیاری از مواقع، افراد غیر شیرازی با شنیدن نام این غذا به اشتباه می‌افتند.

19. سالاد شیرازی: 

سالاد شیرازی، سالادی خوش طعم است که تقریبا با تمام غذاهای سنتی شیراز سرو می‌شود. طعم مطبوع این سالاد در کنار سادگی، آن را به یکی از محبوب‌ترین سالادهای ایرانی تبدیل کرده است. سالاد شیرازی از خیار، گوجه فرنگی و پیاز تشکیل شده است. علاوه بر این سه ماده، چاشنی‌های خوشمزه‌ای نیز به این سالاد اضافه می‌شود. شیرازی‌ها از آب غوره، آبلیمو، سرکه و یا ترکیبی از این سه، به اضافه نمک و نعنا خشک به عنوان چاشنی به سالاد اضافه می‌کنند. 

سالاد شیرازی
سالاد شیرازی

20. فالوده شیرازی: 

فالوده یک دسر سرد ایرانی است که منشا آن شهر شیراز است. این دسر باستانی ترکیبی از رشته برنج، شکر و گلاب است و برای طعم دهی بیشتر به آن از آبلیمو یا شربت آلبالو استفاده می‌شود. گاهی اوقات فالوده به همراه بستنی سنتی سرو می‌شود که طعم بسیار مطبوع و دلچسبی دارد. بهترین فالوده شیراز را می‌توانید از مغازه‌های واقع در پشت ارگ کریم خان تهیه کنید. 

منابع:

علی بابا

راهی‌نو

جاباما

کجارو

ایران‌دستینیشن

لجندری‌ایران

جمع بندی و دعوت به اقدام

همانطور که خواندیم، شیراز هم مثل دیگر مناطق ایران از تنوع غذایی چشمگیری برخوردار است.ذائقه اکثر غذاهای شیرازی متمایل به شیرین است و سالاد هم نقش ویژه‌ای در فرهنگ‌غذایی شیراز دارد.

شما هم غذایی میشناسید؟

شما چه غذای شیرازی دیگری می‌شناسید که نام آن در این لیست خالی است؟ برای ما در کامنت بنویسید تا به این لیست اضافه کنیم.

در بحث پیرامون این مقاله شرکت کنید

درباره ما

تیم تحریریه آرسس شف

این مقاله به کوشش تیم تحریریه آرسس‌شف تولید شده است. تیم تحریریه آرسس شف تلاش می‌کند محتوای آشپزی حرفه‌ای را برای فارسی زبانان منتشر کند.

درباره ما بیشتر بدانید

1 دیدگاه

در بحث پیرامون این مقاله شرکت کنید

آموزش شیرازی پلو مجلسی | آرسس شف

۲۹ مرداد ۱۴۰۲ , 22:34

[…] معرفی غذاهای شیرازی […]